Toszkánai ingatlanok, egyszerűen, érthetően - magyarul

Olaszingatlan

Olaszingatlan

Olasz ingatlanhirdetések - kisokos.1

2021. február 06. - Olaszingatlan

img_5687.jpeg

Kérdések olasz ingatlanhirdetésekkel kapcsolatban:

  • vannak különböző kategóriák (besorolás) pl. A1-11 – Van valami jelentősége, hogy melyikbe esik az adott ingatlan? Pl adóvonzat vagy más a közüzemi díj?

Csak az „A” besorolású ingatlanok lakóingatlanok. Minden más típustól eltanácsolom a vevőket, hacsak nem akarják minden áron azt a volt autóműhelyt lakássá konvertálni, ami egyrészt egy nagyon hosszú folyamat, másrészt (ha egyáltalán lehetséges) sok pénzbe kerül. Külföldről egy ilyet lemenedzselni szinte lehetetlen. Az A9 – 11 szintén külön kategória (kastélyok stb.) amelyre külön szabályok vonatkoznak.

B/3 börtön, E/5 erőd, vagy E/6 világítótorony is érdekes lehet persze, de ezekkel bevallottan keveset foglalkozom.

  • Olaszországban mi a bruttó, mi a nettó négyzetméter egy ingatlannál?

Hasonló a számítás, mint Magyarországon, ám messze nem egységes. A bruttó terület a külső falak külső vonalán belülre eső összterület számítana, (teraszok, erkélyek félig) míg nettó terület teoretikusan a falaktól mentes belső LAKÓterület kellene hogy legyen, de ez a legritkább esetben stimmel. Egy ingatlannál a vásárlás folyamatán belül gyakran 3-4 vagy akár 5 különböző számmal találkozunk, attól függően, hogy épp milyen dokumentumot nézünk.

Fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy a Magyarországon kialakult négyzetméter-fetisizmus egyáltalán nem érezhető Olaszországban (de sok más nyugati országban sem). Ha két lakásról beszélünk, az egyik 37- a másik 44 négyzetméter, akkor az két „kicsi” lakás. Az árat teljesen más tényezők alkotják, mint elhelyezkedés, kilátás, felszereltség stb. Nem lehet soha arra hivatkozni, hogy ez most 3 négyzetméterrel nagyobb vagy kisebb; az itt nem érdekel senkit.

  • mi számít egy „locale”-nak? Nappali és a hálószoba?

A „locale”-k száma a hírdetésben is nagyon függ az adott hirdető komolyságától.  Elvileg háló- és nappali szobák száma kellene hogy a „locale”-k összege legyen, de van hirdető, sőt ügynök is, aki még a spájzot meg a szerszámos sufnit is beleszámolja. A négyzetmétert kell nézni, ahonnan egyértelmű lesz, hogy egy 72 négyzetméteres lakásnak nemigen lehet 9 „locale”-ja.

  • Az energetikai tanúsítvány kötelező? Melyik kategória a jó egy felújítandó és egy jó állapotú lakás esetén? Ha azt írják, hogy folyamatban, akkor az mit jelent?

Az energetikai tanúsítvány az adásvételnél kötelező. Az eladó kell hogy előteremtje/fizesse, de az esetek 98%-ban abból a pénzből akarja majd ezt csinálni amit a vevő előlegbe lerakott. Teljesen normális, hogy egy háznak nincs APE-ja azaz energetikai tanúsítása. A toszkán kő- vagy falusi házak 98%-a pedig „G” besorolást kap, ami annyit jelent, hogy ha kint hideg van, bent is hideg van, és fordítva .  Általában az előleg fizetése után nekiáll az eladó egy „geometrával” ezt intézni, hogy mire a közjegyzőnél aláírásra kerül a szerződés, meglegyen a tanúsítvány.

Ha egy hirdetésben az áll, hogy „folyamatban” akkor az azt jelenti, hogy nincs, és nem is lesz, míg nincs egy vevő az ingatlanra, de ez normális.img_8035.jpeg 

  • milyen közüzemet lehet/kell elvárni?

Városon-, falun-, zárt településen, Toszkánában mindet. Talán a gázvezeték (itt nem volt Szovjet testvér aki a gázát ajándékozta) az ami nem mindig található. Öreg, talán kicsit félreeső házakban gyakran nincs a gáz bevezetve, cserében most nagy segélyeket fizetnek hőpumpák- és egyéb sokkal okosabb megoldások fejlesztésére, tehát a gáz hiánya egy előny is lehet.

  • ha casa indipendente-ként hirdetik, de a földszinten van bolt vagy egyéb helyiség (más tulajdonban), akkor az már társasháznak számít?

Elsősorban egy kitérő a hirdetésben szereplő megnevezékre: Azok mindíg szubjektívek. Valakinek a „vidéki ház” Egy működő gazdálkodást jelent, olivafákkal, méhekkel, állatokkal és nagy területtel, miközben másnak egy ferde sufnit. A casa indipendente meg gyakrabban szerepel, mint kellene. Fontos különbség Magyarországhoz, hogy itt a házak nagyon gyakran egymással össze vannak építve. Ez az amit Toszkánában annyira csodálunk amikor sétálunk Volterrában, San Gimignanoban, hogy minden olyan szép kompakt. „Casa indipendente” elvileg szabadon álló saját házat kellene hogy jelentsen, más tulajdon nélkül, de gyakran csak egy nagyobb fajta lakás is lehet amelynek saját bejárata van az utcáról, tehát fontos a kép is.

Nem minden olyan ház amiben több tulajdonos van szigorúan véve egy társasház (condominio). Sok helyen több tulajdonos osztozik egy épületen kizárólag szokásjogra alapozva. Így volt ez Magyarországon is mielőtt elkezdték társasházzá alakítani a bérházakat. Tehát itt figyelni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7816417980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása